Tuesday, April 10, 2018

Susah ke STPM?

Ramai adik-adik yang tertanya-tanya.Adakah belajar Tingkatan 6 adalah susah?

Apa yang kakak boleh cakap berdasarkan pengalaman kakak. Kakak boleh cakap yang Tingkatan 6 ini senang apabila kita rajin belajar, fokus dalam kelas, tidak berputus asa, sentiasa bertanya dengan cikgu bila ada soalan yang tidak difahami dan kena pandai atur masa nak ulang kaji dan buat assignment n kerja kursus,jangan amalkan suka melengah2kan kerja. Kakak bukanlah seorang yang genius, kakak hanya manusia biasa.Semasa sem 1, akak dapat pointer 2 keatas dan sem pointer 2 ke atas juga. Kakak berasa sedih sebab tidak dapat keputusan yang kakak nak iaitu 3 pointer keatas . Oleh itu,kakak tekad untuk mengambil keputusan untuk mengulang subjek-subjek yang  pointernya rendah memandangkan pelajar boleh mengulang sem 1 dan sem 2 je(boleh pilih subjek-subjek yang diinginkan).Alhamdulillah,result ulangan kakak adalah pointer 3 ke atas bagi kedua-dua sem..btw,sem 3 tak boleh mengulang so memang tak boleh main-main kalau tak nak gagal. Alhamdulillah,kakak dapat pointer 3 ke atas juga bagi sem3. Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah...jangan lupa sentiasa doa kepada Allah S.w.t, jangan tinggal solat bagi pelajar muslim, sentiasa mendoakan ibu bapa dengan Al-fatihah agar dimurahkan rezeki..InsyaAllah..just beberapa minggu lepas kakak memperoleh keseluruhan keputusan stpm kakak dan Alhamdulillah kakak tergolong dalam golongan pelajar yang menerima Anugerah Kecermelangan STPM 2017 with 3.4..sokay haaha..nah,ada video kakak ambik anugerah kat sekolah

https://www.youtube.com/watch?v=rD8dldpoWP4&lc=z23xdlya5oaiebayw04t1aokgympjnzhnhhi5nyrsn3qbk0h00410


Friday, January 5, 2018

Moment Raya di Kedah dan di sekolah 2017


Alhamdulillah sekali lagi dapat beraya di Kedah.Kali ini 6 keluarga pergi beraya di sana.Apa yang menggembirakan setiap kali balik ke sana ialah pertama sekali dapat jumpa keluarga sebelah ibu,kedua is makanannya fuhhh,awesome tip top top,ketiga pulak kami dapat menikmati pandangan di sawah padi yang menghijau di kampung.



Kami sekeluarga tidak melepaskan peluang bergambar di laluan sawah padi yang menghijau.


Saya jugak berpeluang bergambar di sawah padi (bukan selalu dapat bergambar di sawah padi yang menghijau ni,SubhanaAllah,Alhamdulillah.)


Ni saje feeling princess semasa beraya di sekolah sbb pakai tiara hahaha


Meet my form 6 friends and classmates.Segala suka dan duka telah kami hadapi tetapi hati kami tetap tabah menghadapinya.


The girls,diorang semua fun and awesome especially tin,syara,za.Hehe~


The boys, mereka supporting,baik and rajin.We all selalu bekerjasama bila ada yang memerlukan bantuan.Wonderpets!!






Haha,credit to tin for this picture.Bahagian editting tu kije aq hahaha

Moment Tingkatan 6 STPM 2016-2017 (3 penggal)






Sunday, December 31, 2017

TOP KOREAN DRAMA THAT I LIKE!! #DRAMA

1.Kill Me Heal Me
2.Black
3.Hyde,Jekyll and Me
4.Hello Monster
5.Master Sun
.Saimdang
6.Goblin
7.Voice
8.Can you hear my heart?
9.I can hear your voice
10.two world( W )
11.full house
12.Scarlet Heart
*-more

Thursday, November 16, 2017

Mathematic of Colours.

Usually if you buy highlight it only have 4 colour highlight which is orange,green,pink,blue.
 in this case if you really want to have purple highlight or aqua highlight you can mix the colour yourself.It's fun to mix colours with highlight for your assignment etc.

DIY
Blue + Pink = Purple

Green +  Blue = Aqua(look alike)

Pink + Orange = mixed orange

Blue + Yellow =  Green

Tuesday, August 15, 2017

Simple Map/ Peta Mudah

How to make a simple map?



1.Firstly,open the microsoft word..

2.Go to insert and click the 'Shapes'.You'll see at the bottom of it's list which is ' New Drawing Canvas '.Click it and a box will appear on the blank page.Customize it the style you want(how big it etc).if you want the box outline to be in another colour.You can pick the colour at top in 
the microsoft words.Click yang ada tulis " Shapes Outlines"

3.Click the box and insert the shapes that you want.Then the shapes will appear in the box.Customize it the way you want it to be. That's all for now.. Good for making a simple map.

Friday, July 21, 2017

Recover File

How Can I recover my unsave file..Microsoft word (Window)

Macam mana nak dapatkan balik fail kita yang kita tak ingat nak  simpan dalam Microsoft Word?

Follow This Step
 
1.Buka Microsoft Word dan tekan file di bahagian paling kiri.


2.Periksa 'Info' dan click dekat Manage Versions dan akan keluar dua perkara iaitu' recover unsaved documents' dan 'delete all unsaved documents'.


3.Click 'Recover Unsaved Document' untuk dapatkan balik fail kita yg x disimpan .


4.File kita akan tersenarai dalam kotak dan click nama file kita.


5.Lepas kita click file  akan open dengan sendirinya dan di microsoft word akan ada ayat  "Recovered Unsave File This is a recovered file that temporarily stored on your computer. Save As'.Click je Save As tu sebab fail itu akan disimpan.


6.Selepas itu,teruskan dengan memeriksa fail kita di tempat fail yang kita simpan tu.Open and The End.It's done.
 
*Just sharing what i know a little bit of recovering file.


P.S Maklumat Tambahan. Kalau nak bukak file explorer cepat just tekan butang window dan huruf E(serentak) = window+E